Фото без опису

📈 За перші 5 місяців 2024 року в Україні зареєстровано 20 369 випадків гострих кишкових інфекцій (ГКІ), що перевищує торішній показник у 17 111 випадків.

Найбільше ГКІ зафіксовано в Одеській (2 313), Дніпропетровській (1 721), Львівській (1 832) та Вінницькій областях (1 660). 💔

Збудники ГКІ найчастіше містяться у сирій їжі тваринного походження, немитих фруктах та овочах. Найпоширенішими факторами передачі є готові страви, кондитерські вироби, молоко та молочні продукти, яйця.

У спеку важливо бути обережними, мити руки та посуд, їсти лише вимиті фрукти та овочі, пити чисту воду. 💧

☛ Дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти.

☛ Не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання.

☛ Мити фрукти та овочі чистою водою перед приготуванням.

☛ Ретельно обробляти продукти з м’яса та риби.

❗ Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:

☛ Купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях продажу.

☛ Мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі.

☛ Дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні.

☛ Ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та рибу.

☛ Готуйте страви при температурі щонайменше 70°C.

☛ Зберігайте харчові продукти відповідно до температурного режиму та термінів придатності.

☛ Використовуйте якісну, очищену воду.

☛ Не вживайте консерви зі здутою кришкою чи зміненим кольором або запахом.

☛ У разі тривалої відсутності електроенергії не вживайте продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.

☝️ У літній період звертайте увагу на овочі та фрукти, які можуть зберігатися без холодильника. Страви робіть якомога простішими з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.