Від початку року понад 1000 осіб  на Львівщині отримали

 ваучери на навчання

 

Особи певних категорій, котрі бажають підвищити освітньо-кваліфікаційний рівень або пройти перепідготовку за новою професією або спеціальністю, можуть отримати від держави ваучер на навчання.

Як повідомив директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк, у січні - липні цього року такою послугою скористалися 1097 осіб. З них  433 використають ваучер на здобуття робітничих професій,  627 підвищать кваліфікацію, 37 пройдуть підготовку за іншою спеціальністю, а 15 будуть набувати  додаткові спеціальні знання та навички в різних сферах.

Загалом програму видачі ваучерів у Львівській області профінансовано на 7,7 млн  грн, а загальний кошторис на 2024 рік становить 15,7млн  грн.

Право на отримання ваучера мають:

– особи віком «45+» зі страховим стажем не менш як 15 років;

– внутрішньо переміщенні особи;

– учасники бойових дій упродовж трьох років після демобілізації;

– особи, котрі отримали поранення внаслідок війни;

– звільненні з полону громадяни України.

За словами Василя Барилюка, щоб отримати ваучер потрібно мати професійну, фахову передвищу або вищу освіту, не бути зареєстрованим у службі зайнятості як безробітний та не проходити впродовж останніх трьох років перепідготовку за кошти Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття та не отримувати ваучер раніше.

Навчатися за ваучером можна за 124 професіями та спеціальностями, самостійно обравши фах або напрям освіти, навчальну установу та форму навчання: стаціонарну, заочну чи дистанційну. Вартість ваучера – до 30280 грн.

До речі топовими спеціальностями та професіями, за якими цьогоріч видавалися ваучери, є: дошкільна освіта (168), медсестринство (158), психологія (143), цивільна безпека (54),  водій навантажувача (80),  водій автотранспортних засобів (106),  екстрений медичний технік (62), оператор котельні (60).

Повна інформація про аспекти видачі ваучерів – на сайті Державного центру зайнятості (https://www.dcz.gov.ua/storinka/vauchery). Консультації надаються у підрозділах ЛОЦЗ (http://surl.li/jpvpt), на телеграм-каналі @DCZ_Lviv (https://t.me/DCZ_Lviv) або за телефоном +380966825183.

 

 

«єРобота»: за грантові кошти бізнес розвиватимуть 840 заявників із Львівщини

 

У 15 хвилі розгляду заявок учасників урядових програм «Власна справа» та «Грант для ветеранів та їх подружжя» проєкту «єРобота», що тривала з 15 до 28 липня цього року, Львівщина вкотре посіла друге місце серед інших регіонів, поступившись першістю столиці.

«До 740 цьогорічних отримувачів мікрогрантів додалися ще 35 заявників з нашої області, зокрема юридична особа, 27 фізичних осіб-підприємців і 7 стартапів. На відкриття або розвиток бізнесу вони отримають від держави кошти у розмірі від 50 до 250 тис. грн», – повідомив директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк.

За його словами, більшість переможців цієї хвилі надають послуги мобільного харчування, дехто є власником перукарень і салонів краси, хтось виготовляє одяг та аксесуари, інші спеціалізуються на комп’ютерному програмуванні або ж займаються торгівлею.

Окрім того, грантові кошти у розмірі від 250 тисяч гривень до одного мільйона гривень надійдуть на рахунки 9 учасників програми «Грант для ветеранів та їх подружжя»: 6 – захисників і 3 їхніх дружин або чоловіків. Вони отримають 3,5 млн грн і створять 21 робоче місце у таких сферах економіки як швейне виробництво, торгівля непродуктовими товарами, вантажні перевезення, ремонт автомобілів, надання консультативних послуг тощо.

Усього цього року право на мікрогрант для масштабування підприємницької діяльності на Львівщині вибороли 775 учасників програми «Власна справа» та 65 ветеранів і членів їхніх сімей. Відповідно до їхніх бізнес-планів в області загалом буде створено 1646 робочих місць.

Заяву для участі в урядовому проєкті «єРобота» можна подати через застосунок «Дія» (https://is.gd/KT7RoW). Консультації надаються у підрозділах обласної служби зайнятості (контакти – https://bit.ly/40jWW59), а також у Львівському центрі професійно-технічної освіти ДСЗ (https://lcptodcz.lviv.ua/news/16-12-34-08-02-2023/).

 

 

Компенсація роботодавцям фактичних витрат за облаштування робочих місць  працівників з інвалідністю

 

Кошти, витрачені на облаштування робочих місць для 16 працівників з інвалідністю на загальну суму 1,1 млн.грн, повернулися працедавцям Львівщини (зокрема тих, які провадять діяльність у Львові, Городку, Дрогобичі, Бориславі, Стебнику та Турці).

Йдеться про реалізацію програми компенсації витрат за облаштування робочого місця для особи з інвалідністю першої або другої групи. Такий механізм почав діяти ще торік. За цей час ним скористалися 16 фірм Львівщини: шість Товариств з обмеженою відповідальністю («Медичний реабілітаційний центр «Модричі», «КРАФТ ІНВЕСТ СЕРВІС», «Солонсько», «Вест Бері», «Фуджікура Аутомотів Україна Львів», «Галіція Сталь»), Дрогобицьке меблеве підприємство "Карпати" Українського товариства глухих, Державне підприємство "Львівський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації", Колективне підприємство "Мрія", та шість фізичних осіб-підприємців.

Для прикладу, за придбання підіймального механізму для працівника, що пересувається за допомогою колісного крісла, торік держава через службу зайнятості відшкодувала медичному реабілітаційному центрі «Модричі» (м. Дрогобич) 100,0 тисяч гривень, «КРАФТ ІНВЕСТ Сервіс» (м. Львів) працевлаштувавши на посаду «бухгалтера» особу з інвалідністю 2 групи,  придбало допоміжні засоби для організації робочого місця. Керівництво ТзОВ «Солонсько» (м. Дрогобич), довідавшись про програму компенсації витрат за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю, забезпечило роботою інженера з охорони праці, що визнаний особою з інвалідністю 2 групи, також закупило для нього допоміжні засоби для організації робочого місця.

Не стали осторонь проблеми працевлаштування людей з інвалідністю й приватні підприємці, котрі працевлаштували працівників на такі посади як: «верстатник деревообробних верстатів», «бухгалтер», «менеджер (управитель) з постачання», «адміністратор» та «охоронець». Задля забезпечення комфортних умов праці придбали відповідно підйомники та транспортери для крісел, допоміжні засоби для організації робочих  місць, меблі, столи, меблі для сидіння тощо, а фінансові витрати погасили через програму компенсації витрат за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю.

Більш детальна інформація про послугу - https://is.gd/JODgcr. Заявку можна подати онлайн - https://is.gd/NSXwdS. Консультації з цього питання надаються у підрозділах обласної служби зайнятості ЛОЦЗ (адреси – http://surl.li/jpvpt).

 

Львівський обласний  центр зайнятості