9 квітня 2017 р. у м. Глиняни Золочівського району в новоствореному комплексі «МОЗАЇКА» пройшов XVII фестиваль «Малеча творить писанку», а у виставкових залах відкрилася виставка «Великдень в Глнянах».

     Команда проекту з приємністю інформує Вам про те, що комплекс «МОЗАЇКА» запрацював завдяки фінансуванню Європейського Союзу, який для цього проекту на грантовій основі виділив майже півмільйона євро. Грантовою угодою, укладеною між Європейським Союзом та Глинянською міською радою, передбачається перетворити недіюче приміщення старої школи, яке було збудоване ще Австро- Угорською владою у 1860 роках у сучасний інтелектуально-розвитковий просвітницький центр, офіційна назва якого «Багатоцільовий навчально-виробничий комплекс трансформерного типу «МОЗАЇКА». Проект здійснюється в рамках Програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні», триватиме до липня 2017 року і завершиться ярмаркою ремесел та фестивалем. Це вже другий проект Європейського Союзу в Глинянах на грантовій основі. Першим проектом вартістю понад 200 тисяч євро (завершився у 2014 році) були відремонтовані  з застосуванням  енергоефективних технологій два лікувальні корпуси Глинянської районної лікарні, завдяки чому остання почала споживати на 40% менше газу. Проект «МОЗАЇКА» передбачає перетворення першого поверху споруди в сучасні виставкові зали, які згодом повинні започаткувати перший в Україні динамічний музей килимарства і ткацтва, чим віддавна славилися Глиняни. На другому поверсі споруди розташовані чотири великі (по 50 кв. м.) приміщення,  в яких буде конференційний зал та навчальні аудиторії.  А горище старої споруди перетворилося на готель, у якому комфортно зможе розміститися до 30 осіб. Автономне опалення комплексу та автостоянка сприятимуть його розвиткові.

      Проект ще не завершений, але наші мешканці, гості міста та влада вже організували кілька гарних подій в «МОЗАЇЦІ». Завдяки старанням  директора Винниківського історико-краєзнавчого музею                  п. Ігоря Тимця, вихідця з Глинян доцента кафедри художнього текстилю Львівської національної академії мистецтв п. Зеновії Шульги і за сприяння Глинянської міської ради «МОЗАЇКА» вчергове приємно вразила своїх відвідувачів Великодніми сюрпризами: писанковим фестивалем та відкриттям професійної виставки. На святі Писанки були не лише діти з Глинян, але й гості – юні писанкарі з містечка Бібрка Львівської області. Фестиваль вдався на славу! Всі вдячні організаторам і «МОЗАЇЦІ» за таке прекрасне дійство, адже збереження наших традицій – запорука процвітання нації та її матеріальної культури.

     А до завершення проекту у новоствореному комплексі відбудуться такі безкоштовні для відвідувачів заходи:

– тренінг «Як створити власну справу?» – 21-23 травня;

– тренінг «Як написати проект і де знайти фінансування?» – 26-28 травня;

– семінар «Ранній розвиток дитини та усвідомлене батьківство» – 16-18 червня;

– курси з Глинянського килимарства;

– динамічні комп’ютерні курси.

В рамках проекту в Глинянах у приміщенні «МОЗАЇКИ» щочетверга надаються юридичні консультації з найрізноманітніших питань.

        Всі події, капітальний ремонт споруди та облаштування її приміщень меблями, технікою і супутніми матеріалами фінансуються Європейським Союзом на 90%.  Ще 10% – кошти української сторони.

        Нагадуємо, що подавачем і виконавцем проекту є Глинянська міська рада, а його автором і співподавачем є благодійна організація «Фонд розвитку Глинян». У поточному році ще 2 проекти для розвитку нашого містечка і перетворення його у справжнє європейське місто майбутнього були написані і подані на розгляд Представництва Європейського Союзу в Україні. У разі їхнього схвалення Глиняни зможуть суттєво покращити свій інфраструктурний розвиток, зокрема в напрямку культури та освіти. Але не будемо забігати наперед…. Наразі все йде за планом, тому запрошуємо всіх зацікавлених відвідати наші заходи і взяти участь в першому Глинянському фестивалі ремесел, який відбудеться 7 липня 2017 року. Деталі просимо відслідковувати на ВЕБ ресурсах:

http://mozaika.net.ua              https://www.facebook.com/mozaikahlynyany             http://hlyniany-rada.gov.ua

З повагою команда проекту