Кожного року, з приходом весни в селах і в містах, на полях та сіножатях, біля лісів, вздовж доріг недобросовісними громадянами та фермерськими господарствами здійснюється самовільне спалювання відмерлої торішньої рослинності через що утворюються значні пожежі, які завдають неповторної шкоди навколишньому середовищу.

Внаслідок такого необережного поводження з вогнем, чи звичайної людської халатності й необачності на відкритих територіях, господарських угіддях, уздовж транспортних магістралей, на узбіччях і навіть практично у центрі населених пунктів горить суха рослинність. Кількість таких пожеж не зменшується. Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків різностороння й становить велику небезпеку. Вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, погіршується якість ґрунтів, що призводить до зниження урожайності. Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей.

Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій» № 1259-ІХ, який парламент ухвалив 19 лютого 2021 року.

Відтепер власник, користувач чи орендар земельної ділянки зобов’язаний виконувати встановлені законодавством вимоги пожежної безпеки.

Забезпечення пожежної безпеки покладається на:

?власника земельної ділянки та іншого об’єкта нерухомого майна;

?наймачів (орендарів) земельної ділянки та іншого об’єкта нерухомого майна, якщо це обумовлено договором оренди;

?керівника (керівників) суб’єкта господарювання.

Особливу увагу звертаємо до керівників фермерських господарств, адже за самовільне випалювання рослинності або її залишків, відповідно до ст., 771 КУпАП, посадовим особам прийдеться сплатити штраф в сумі від 15 300  до  21 420  гривень

Штраф за самовільне випалювання рослинності або її залишків на громадян складає від 3060  до  6 120  гривень.

Крім того, при притягненні винних осіб до адміністративної відповідальності, враховуються всі обставини правопорушення та тяжкість його наслідків, оскільки статтею 245 Кримінального кодексу України, за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально-небезпечним способом, передбачено кримінальну відповідальність. Винні особи караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до п’яти років. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

 

Закликаємо громадян відмовитись від спалювання сухої трави, листя та інших рослинних залишків! Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, знищуючи живу природу, а й спричинює до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.

 

Враховуючи вище зазначені наслідки, органічне сміття – листя, бадилля, траву – краще не спалювати, а закомпостувати, забезпечивши ґрунт необхідними поживними речовинами, зробивши його родючішим..

Дотримання цих простих вимог позитивно вплине на стан довкілля, а головне – не нашкодить здоров’ю людей!

Будьмо  відповідальними  за  збереження  довкілля. 

Спільними  зусиллями  збережімо  природу!

Фото без опису

 Фото без опису

Фото без опису