Сьогодні Україна вперше відзначає День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Цю пам'ятну дату запровадила Верховна Рада в лютому 2021 року.

  У роки Другої світової війни окупована нацистами Україна була одним із місць масових репресій проти євреїв і знищення їх. Одним із найсумнозвісніших таких місць є Бабин Яр у Києві. Багато українців рятували євреїв, своїх знайомих, сусідів чи й сторонніх, від концтаборів і смерті, хоча за це нацисти жорстоко карали, також і смертю.

  Держава Ізраїль вшановує неєвреїв, які тоді з ризиком для себе і своїх родин рятували євреїв, почесним званням «Праведник народів світу». Станом на 1 січня 2020 року  в переліку вдостоєних цього звання з України 2659 осіб– це четверта найбільша кількість за країнами світу. Присвоєння цього звання мешканцям України відбувалися і після цієї дати. Однак ця статистика не відбиває фактичну кількість людей, які рятували євреїв, і цей список у жодному разі не показує реальну допомогу у Другій світовій. Так, тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими.