Глинянська міська рада звертається до мешканців громади з нагадування про небезпеку рослини – борщівник Сосновського, який у період цвітіння та плодоношення складає найбільшу загрозу для здоров’я.

 

Фото без опису

Борщівник Сосновського — реліктова та добре пристосована до виживання але чужа для України рослина, що містить фотоактивні сполуки, небезпечні для шкіри людини при сонячному опроміненні.

Рослина в перші роки не випускає пагона, росте в вигляді листя в кущі та збільшує кореневище, на 2—3 рік з’являється трубчатий пагін із декількома суцвіттями. Перецвівши, рослина гине. Скошена рослина, яка не відцвіла, дає пагін на наступний рік, і може жити протягом багатьох років допоки не відцвіте. Якщо стовбур перебитий, за умови теплої погоди квітне повторно через 1—2 тижні, на вцілілих пагонах в прилистових розетках розвиваються квіти, причому інколи в більшій кількості. Зростає до 3—5 метрів в висоту, товщина стебла — до 10 сантиметрів. Основними місцями його поширення є потічки, береги річок, узбіччя доріг, деградовані пасовища і покинуті поля. Насіння борщівника Сосновського дозріває навіть тоді, коли стовбур рослини зрізано. Насіння розсівається в діаметрі 5—6 метрів навколо рослини, проте сухостій з насінням переносить зимові хуртовини, знаходячись над сніговим покривом, сприяючи рознесенню насіння на великі відстані. Насіння зберігає здатність до проростання протягом декількох років.

Борщівник Сосновського має токсичну дію на шкіру. Прозорий водянистий сік рослини багатий на фотоактивні сполуки (фуранокумарини), при контакті зі шкірою викликає малопомітне подразнення, як від кропиви, але під дією ультрафіолетового (зокрема сонячного) випромінювання, в сокові активуються токсичні властивості, підвищуючи чутливість шкіри до ультрафіолету в сотні разів. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1—3 ступенів. Опіки, особливо у перші кілька діб, схожі на термічні. Для них характерна гіперемія (почервоніння), водянисті пухирі. Опіки з'являються на вражених ділянках тіла не одразу після контакту, що б могло попередити подальший контакт з рослиною, а через 1—2 дні, розвиваючись поступово під впливом сонячного ультрафіолету. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань.

Просимо поводитися обережно та уникати контакту з рослиною без відповідних засобів особистого захисту. Довести до відома дітей та літніх людей небезпеку контакту з даною рослиною. При виявленні масових заростей даної рослини повідомити у міську раду, для їх планомірної ліквідації.

При роботі з рослиною потрібно дотримуватись ряду настанов:

  • попередження контакту шкіри з будьякою частиною рослини, особливо тими частинами, що пустили на зламі сік. Він спричиняє опіки навіть на тильній поверхні долонь, де шкіра порівняно товста.
  • робота з рослиною (особливо при викошуванні) передбачає використання щільного водовідштовхуючого одягу, окулярів та щільних гумових рукавиць.
  • попередження дітей та людей похилого віку про небезпечність рослини. Велике листя та трубчасті стебла цікаві для зламування.
  • попередження використовування листя борщівника як серветок, для контакту з шкірою(при потраплянні соку рослини  в очі можлива втрата зору).