У Головному управлінні ДПС у Львівській області інформують про те, що  посилено заходи щодо виявлення порушень, пов’язаних з продажем алкогольних напої та тютюнових виробів.

Деякі горе - підприємці вирішили перебрати на себе функції держави з регулювання виробництва та обігу алкоголю і тютюну, а також обізнані про мораторій на проведення перевірок і впевнені в повній безкарності за безліцензійну торгівлю. Але разом з тим, бізнес має не забувати, що заборона на проведення перевірок не розповсюджується на продавців підакцизних товарів.

Відповідно до норм діючого законодавства України суб’єкти підприємництва до початку ведення господарської діяльності з роздрібного та оптового продажу алкогольних та тютюнових виробів зобов’язані отримати відповідну ліцензію та мати реєстратор розрахункових операцій.

Наразі податкове законодавство передбачає, що легальна торгівля у кілька разів дешевша, ніж фінансові санкції, які доведеться сплатити, якщо буде встановлено факт продажу підакцизної продукції без ліцензій.

Серед інших важливих особливостей ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами варто згадати й таку - за продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів без відповідних ліцензій діючим законодавством України передбачена відповідальність, а саме: у відповідності зі ст. 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» за торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами без наявності ліцензії до суб’єктів підприємництва застосовуються санкції у вигляді штрафів у розмірі 200% вартості отриманої партії товару, але не менше 1700 грн. У разі невиконання суб’єктом підприємництва рішення контролюючого органу про накладення штрафу, такий штраф стягується на підставі рішення суду.

Крім того, торгівля алкоголем або тютюновими виробами без ліцензії тягне за собою також і адміністративну відповідальність посадових осіб підприємства. З 18 грудня 2019 року за торгівлю (оптову, роздрібну, експорт, імпорт) спиртом етиловим, коньячним, плодовим та роздрібну торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами без ліцензії замість ст. 156 КУпАП буде застосовуватись ч. 1 ст. 164 (накладання штрафу від 1000 до 2000 НМДГ (від 17000 до 34000 грн).

         Відповідальність за здійснення роздрібної або оптової торгівлі алкогольними напоями чи тютюновими виробами без марок акцизного податку чи з підробленими марками цього податку і надалі визначатиметься ст. 156  КУпАП, якою передбачено накладення штрафу від 200 до 600 НМДГ (от 3400 до 10 200 грн.) з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі.

         Притягувати до відповідальності за порушення з питань ліцензування за ст. 164 КупАП, як і наразі, будуть суди на підставі протоколів уповноважених осіб органів ліцензування. 

Шановні мешканці громади! Якщо ви хочете повідомити про порушення правил торгівлі, ви можете надіслати поштою або особисто зареєструвати письмові звернення в секретаря виконкому Глинянської міської ради.