Що робити, якщо в Україні зникне мобільний зв'язок та інтернет. Це взагалі можливо?

інтернет

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Одне з найважливіших питань в екстремальній ситуації - що робити, якщо зникне мобільний зв'язок та інтернет, до яких всі ми звикли і від яких так залежимо.

Питання зв'язку у воєнний час та під час безпекових криз - одне з найбільш важливих. Саме комунікації - раніше телефон та телеграф, а нині мобільний зв'язок та інтернет, - найперше намагаються вивести з ладу або взяти під контроль під час наступальних операцій чи диверсій.

На початку року під час масштабних акцій протесту в Казахстані подекуди повністю відключали інтернет та телефонний зв'язок. Щоправда, тоді це робила місцева влада, щоби придушити протести.

Експерти визнають, що мобільний зв'язок та мобільний інтернет, які стали невід'ємною частиною побуту сучасних українців, потенційно досить вразливий вид зв'язку. Але закликають не панікувати та діляться порадами, як підготуватися до різних сценаріїв.

Готові та озброєні

мобільний

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Оператори мобільного зв'язку кажуть, що готові до будь-яких сценаріїв.

У Lifecell, зокрема, запевнили, що мають "посилений захисний контур", а її фахівці "можуть ефективно протидіяти більшості видів сучасних кіберзагроз".

Головні ризики для мобільних операторів - тривала відсутність енергопостачання та пошкодження об'єктів мережі.

"Ми маємо резервне обладнання та резервні канали передачі даних в Україні та за її межами. Якщо є порушення у роботі одних, інші можуть підтримувати зв'язок на належному рівні, - пояснює Рубан. - Компанія додатково організувала збройну охорону стратегічно важливих об'єктів, у тому числі із залученням Поліції охорони".

мобільний

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

За її словами, оператор відпрацював алгоритми взаємодії з державою на випадок надзвичайних ситуацій, зокрема і воєнного стану.

А на випадок нових кібератак підготували план дій, провели стрес-тести системи та консультації з департаментом контррозвідувального захисту в сфері інформаційної безпеки СБУ.

Що робити, якщо зв'язок таки зникне?

Перше, що варто визначити, - коло ваших обов'язкових контактів у екстреній ситуації, кажуть експерти. Діти, батьки, друзі, з якими ви плануєте спільну евакуацію тощо.

"Вам треба знати розклад своїх близьких, де і коли вони перебувають", - радить Антон Фарб, експерт з питань цивільної оборони та президент Федерації крав-мага України.

Друге питання - вже зараз подбати про альтернативні засоби зв'язку.

телефони

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Найпростіше, якщо у вас вдома та вдома у ваших близьких є звичайнісінькі стаціонарні телефони. Обміняйтесь номерами, дізнайтесь номери стаціонарних телефонів на роботі у ваших родичів, у дитячих садочках і школах, куди ходять ваші діти.

Фіксований телефонний зв'язок в екстрених ситуаціях набагато надійніший, ніж мобільний. Те саме стосується дротового інтернету.

Якщо стаціонарного телефону у вас немає і немає можливості його встановити, альтернативою залишається супутниковий зв'язок. Але це досить дороге рішення.

Для спілкування на невеликій відстані, наприклад, в межах багатоквартирного будинку, можна поставити на телефон месенджер, який працює без інтернету по Bluetooth, радить Антон Фарб.

Загалом в екстремальній ситуації у випадку повної відсутності зв'язку - мобільного, фіксованого, супутникового абощо - експерти та надзвичайні служби України радять:

  • Завчасно придбати невеличкий радіоприймач для ультракоротких та FM-хвиль, а також елементи живлення для нього. Такий гаджет дозволить отримувати важливі повідомлення від уряду чи місцевої влади, якщо вам доведеться покинути дім або у вас не буде інших засобів зв'язку.
  • Якщо ви почули тривожну сирену та маєте перебої з мобільним зв'язком, увімкніть радіо або телебачення місцевого рівня. Там можуть транслювати важливі оголошення. Наприклад, щодо евакуації.
  • На випадок, якщо в кризовій ситуації ні у вас, ні у ваших близьких не буде жодних технічних засобів зв'язку, потрібно вже зараз дуже чітко домовитись про місце та час зустрічі.
  • Якщо ви плануєте евакуацію в якесь конкретне місце - визначте точку та час збору і домовтесь, що будете чекати там, наприклад, протягом 24 годин, а потім вирушите далі до пункту призначення.
  • Маленьким дітям варто покласти в кишеню або вшити в одяг записку. Там треба зазначити повне ім'я дитини, її батьків чи інших контактних осіб, адресу та телефони. Також дізнайтесь, де саме адміністрація садочка чи школи буде переховувати дітей у випадку загрози, щоб легко їх знайти.
  • Дітей шкільного віку варто попередити, як діяти в разі, якщо не буде зв'язку. Наприклад, що вони повинні залишатися з вчителем у безпечному місці і чекати на вас.

Пресанонс

 

Бути напоготові: як діяти у випадку повного відключення інтернету

 

У п’ятницю 25 лютого 2022 р. о 17:00  Громадська організація “Подільська агенція регіонального розвитку” у партнерстві з ГО «Інтерньюз-Україна» та канадською компанією eQualit.ie (Монреаль) проведе практичну навчальну сесію на тему протидії сценаріям відключення інтернету на рівні країни та підвищення рівня цифрового захисту користувачів інтернету в умовах кризи. 

 

Цільова аудиторія: представники органів місцевого самоврядування (ОМС), волонтери, громадські активісти, зацікавлені краще розуміти, як працюють технології інтернету.

Коли: 17:00-18:30, п’ятниця, 25 лютого 2022 р.

Формат: онлайн

Участь безплатна за умови попередньої реєстрації через онлайн-форму

Реєстрація: https://forms.gle/d22RMQKixj5yKTtZ6

 

Під час навчальної сесії учасники дізнаються про формати підтримки комунікації, якщо звичні інформаційні технології перестають бути доступними через відключення інтернету на всій території країни:

? У яких випадках інтернет можуть повністю відключити;

? Як підготуватися до подібних небажаних сценаріїв розвитку;

? Які сучасні технології використовувати, щоби бути на зв’язку один з одним та з зовнішнім світом;

? Як технології доступу до інтернету працюють зсередини та чи складно ними користуватися

 

Тренери

 

 Контакти:  Галина Сегеда, halyna.seheda@gmail.com 

 

Довідка

Громадська організація “Подільська агенція регіонального розвитку” має 15 років досвіду роботи з громадами, а портфоліо складають десятки розроблених стратегій та інвестиційних планів, реалізованих проектів, в тому числі за підтримки Європейського союзу, проведених досліджень, організованих експертних заходів, підготовлених аналітичних матеріалів. Серед основних напрямків діяльності організації – розвиток громад, партисипація, соціальне підприємництво, е-технології.

Канадська компанія eQualit.ie розробляє відкриті та багатофункціональні системи, орієнтовані на конфіденційність, онлайн-безпеку та свободу слова. Технологічні рішення та інновації ґрунтуються на цінностях компанії, які допомагають захищати права та прагнення всіх, хто перебуває в мережі.

ГО «Інтерньюз-Україна» – одна з найбільших громадських організацій України з експертизою у сфері медіа. З 1996 року працює в трьох напрямах: розвиток медіа, стратегічні комунікації та інформаційна безпека. Серед партнерів організації – Представництво Європейського Союзу в Україні, USAID, Світовий банк, ЮНІСЕФ, Міжнародний фонд «Відродження», Рада Європи, ОБСЄ, посольства країн-членів ЄС, Британська Рада.