На території нашої територіальної громади всі жителі домогосподарств користуються послугою вивезення твердих побутових відходів. Проте чи всі у відповідності до чинного законодавства уклали договір на вивезення ТПВ?

Фото без опису

Провівши аналіз інформації старостів та начальника КП “Зодчий” на території нашої громади, м. Глиняни, Куровицького, Словітського, Підгайчиківського, Перегноївського та Заставненського округів є мешканці, які категорично відмовляються від укладання договору на вивіз сміття, мотивуючи тим, що воно у них відсутнє. В той час постійно спостерігаємо утворення стихійних звалищ і захаращення вже прибраних коштом бюджету громади.

Отже, чи порушують закон, та який саме закон, ті громадяни, що так ухиляються від укладення договору та нелегально проводять самовивіз ТПВ? ПОРУШУЮТЬ Закон України “Про відходи” ст. 35-1 част. 2.

Згідно част. 1 ст. 25 Закону України “Про житлово-комунальні послуги” споживачі зобов’язані укласти договір про поводження з побутовими відходами з особою, визначеною у встановленому законодавством порядком.

На території Глинянської МТГ дану послугу надає КП “Зодчий”, яке забезпечене спеціально обладнаним для цього транспортним засобом. Укладання договору на надання житлово-комунальних послуг є обов’язком споживача, відмова споживача від укладення договору в такому разі суперечить вимогам част. 3 ст. 6, ст. 627, ст.630 Цивільного Кодексу України, ст. 25 ЗУ “Про житлово-комунальні послуги” та ст. 35-1 ЗУ “Про відходи”. Згідно п. 5 част. 2 ст. 7 ЗУ “Про житлово-комунальні послуги”, споживач зобов’язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги. Відсутність договору та самовивіз ТПВ може бути розцінено як адміністративне правопорушення, яке тягне за собою накладання штрафу на громадян (340-1360 грн.), на посадових осіб, суб’єктів підприємницької діяльності (850-1700 грн.)

Найближчим часом почнеться перевірка наявності договорів у мешканців Глинянської МТГ.

Наголошуємо на тому, що через неукладені угоди прямопропорційно потерпає економіка комунального підприємства, покращення якості надання послуг, встановлення місць для збирання ТПВ, придбання ємностей для ТПВ і покращення умов праці працівників КП “Зодчий”.

Виходячи із вищевказаного вчергове пропонуємо укласти договір із комунальним підприємством на вивіз ТПВ. У разі відхилень до порушників будуть застосовуватись стягнення передбачені законодавством України.

З повагою та надією на порозуміння виконком Глинянської міської ради.

Фото без опису