Незабаром прийде весна та розквітнуть перші весняні квіти. 

Первоцвіти – дивовижні рослини, які пристосувались цвісти тоді, коли в лісі на деревах ще не має листя, і кожен теплий сонячний промінчик доходить до самої землі. Підсніжник звичайний (білосніжний), білоцвіт весняний, шафран Гейфеля, рябчик шаховий, цибуля ведмежа, вовчі ягоди пахучі, тюльпан дібровний, горицвіт весняний, конвалія – всі ці рослини знаходяться на межі зникнення,  більшість з них занесена до Червоної книги України.

Кожного року з метою збереження ранньоквітучих видів рослин, проводиться екологічна акція “Первоцвіт”. Завдання природоохоронної акції – привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин та спрямувати їх зусилля на практичні дії щодо захисту первоцвітів. 

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння, пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, що знижує чисельність їх популяцій.  

Слід пам’ятати, що, відповідно до вимог чинного законодавства порушення у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, тягне за собою накладення штрафу.

Так, відповідно до частини першої статті 881 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої (від 510 до 1700 грн).

Тому закликаємо усіх бути свідомими, не знищувати ранньоквітучі рослини лише задля примхи насолодитися їх запахом і красою. Збережемо ці прекрасні квіти для нащадків! 


Фото без опису