Фото без опису

Осінь – сезон рослинних рештків сільськогосподарських культур, опалого листя і задимлення !!!

 

Палити опале листя та інші рослинні залишки стало вже звичкою, з якою багато українців усе ніяк не розпрощаються. Із року в рік ситуація повторюється.

Одним з ефективних по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Метод компостування є безпечним способом переробки листя, харчових відходів та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю.

 

Робити компост зовсім не важко !

 

Компост може стати у великій нагоді на вашому подвір’ї та у господарстві. Його можна використовувати як високоякісне органічне добриво у саду та на городі для підживлення грунту і підвищення його родючості. Компост покращить стан грунту, допоможе землі краще вбирати повітря та воду, зменшить ерозію грунту. Використання компосту у вигляді мульчі на поверхні грунту позбавить від проблеми руйнування ґрунтової кірки на городі після кожної зливи для того, щоб полегшити ріст рослин. Компост або мульча з нього утримають у ґрунті вологу надовго навіть у найспекотніші дні та забезпечать збереження гумусу та органічних речовин від вивітрювання. Внесення компосту пригнічує розвиток бур’янів, покращує температурний режим грунту, слугує поживними речовинами для хробаків та інших організмів, які забезпечують поживними речовинами рослини та культури.

 

Компостування є природнім видом перебігу органічних речовин, який допомагає зменшити щільність грунту та ерозію. Коли листя компостується разом з рештками трави, які містять азот, кінцевий продукт є дуже цінним органічним добривом.

 

ПАМЯТАЙТЕ!

 

Шкода від спалювання листя і сухої трави

багатолика і надзвичайно небезпечна.

 

Використовуйте розумну альтернативу – компостування !!!

 

 

Додатково повідомляємо, що Мін’юст зареєстрував відповідний наказ Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського, відповідно набув чинності Порядок випалювання сухої рослинності або її залишків.

 

Порядок випалювання сухої рослинності або її залишків розроблений для врегулювання проблеми випалювання рослинності та на виконання Закону України від 19.02.2021 № 1259-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій».

 

Фото без опису

 

Фото без опису