Додатком Т ДБН В.2.5-67:2013 «Опалення, вентиляція та кондиціонування» (далі — ДБН). який є обов'язковим до виконання, визначено обмеження застосування пічного опалення, зокрема у житлових, адміністративних та громадських будівлях (гуртожитках, готелях, загальноосвітніх закладах тощо). Також підпунктом 6.8.1 пункту 6.8 розділу 6 ДБН визначено, що для приміщень категорій А, Б, 13 за вибухопожежною та пожежною небезпекою пічне опалення застосовувати не допускається.
Одночасно пунктом 6.22 розділу 6 ДБН В.1.1-7:2016 «Пожежна безпека об’єктів будівництва. Загальні вимоги» визначено, що у цокольних, підвальних і підземних поверхах будинку не допускається розташовувати приміщення категорій А і Б за вибухопожежною та пожежною небезпекою, інші приміщення, в яких використовуються або зберігаються горючі легкозаймисті матеріали.
Разом з цим підпунктом 2.12 пункту 2 розділу IV Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30.12.2014 № 1417. зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 5 березня 2015 р. за № 252/26697 (далі - Правила), улаштування тимчасових печей у приміщеннях забороняється. Як виняток, у разі необхідності дозволяється установка тимчасових металевих печей у приміщеннях гуртожитків, адміністративних, громадських та допоміжних будинках підприємств, а також у житлових та дачних будинках, на будівельних майданчиках за умови виконання інструкцій підприємств - виробників цих приладів.

Враховуючи вншевикладене. з метою запобігання виникненню пожеж та загибелі, травмування людей унаслідок влаштування та використання пічного опалення ДСНС рекомендує дотримуватися вимог будівельних норм, Правил та інструкцій підприємств - виробників тимчасових металевих печей під час їх влаштування та використання.
З метою уникнення двозначності під час трактування вимог законодавства щодо влаштування та використання пічного опалення ДСНС буде вжито заходів щодо внесення змін до абзацу першого підпункту 2.12 пункту 2 розділу IV Правил.

Фото без опису