Дефіцит йоду є важливою медико-соціальною проблемою в багатьох країнах світу, яка безпосередньо пов’язана з харчуванням населення, в першу чергу дитячого. Фізіологічне значення йоду для організму людини полягає в тому, що він бере активну участь у функціонуванні щитоподібної залози, входить до складу її гормонів, які регулюють обмін речовин, енергетичні процеси і теплообмін організму.
В західних регіонах України, зокрема на Львівщині, актуальною с проблема йододефіциту.
Слід зазначити, що фізіологічною потребою для кожної людини є вживання відповідної добової дози йоду щоденно. Так, для дітей віком до 6 років, добова доза становить 90мкг, 6-12 років -120мкг, для осіб старше 12 років -150мкг, для вагітних - 200мкг.
Масова профілактика йододефіциту розрахована на усіх жителів ендемічного регіону і передбачає вживання продуктів харчування, збагачених йодом. При цьому профілактична ефективність досягається при охопленні цими заходами понад 90% населення.

Перелік продуктів, збагачених йодом :

  • - йодована сіль
  • - морська капуста
  • - судак
  • - журавлина
  • - картопля
  • - лосось
  • - фейхоа
  • - біла квасоля
  • - тунець
  • - виноград
  • - яйце куряче
  • - крупа пшенична
  • - груша
  • - яловичина
  • - молоко
  • - яблука
  • - свинина
  • - апельсин
  • - курятина
  • - вишня
  • - індичатина
  • - чорнослив
  • - кальмари
  • - хурма
  • - камбала
  • - полуниця
  • - креветки
  • - волоські горіхи
  • - хек
  • - фісташки
  • - тріска

Фото без опису