ДУ «ЛЬВІВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» інформує
Дефіцит йоду є важливою медико-соціальною проблемою в багатьох країнах світу, яка безпосередньо пов’язана з харчуванням населення, в першу чергу дитячого. Фізіологічне значення йоду для організму людини полягає в тому, що він бере активну участь у функціонуванні щитоподібної залози, входить до складу її гормонів, які регулюють обмін речовин, енергетичні процеси і теплообмін організму.
В західних регіонах України, зокрема на Львівщині, актуальною с проблема йододефіциту.
Слід зазначити, що фізіологічною потребою для кожної людини є вживання відповідної добової дози йоду щоденно. Так, для дітей віком до 6 років, добова доза становить 90мкг, 6-12 років -120мкг, для осіб старше 12 років -150мкг, для вагітних - 200мкг.
Масова профілактика йододефіциту розрахована на усіх жителів ендемічного регіону і передбачає вживання продуктів харчування, збагачених йодом. При цьому профілактична ефективність досягається при охопленні цими заходами понад 90% населення.
Перелік продуктів, збагачених йодом :
- - йодована сіль
- - морська капуста
- - судак
- - журавлина
- - картопля
- - лосось
- - фейхоа
- - біла квасоля
- - тунець
- - виноград
- - яйце куряче
- - крупа пшенична
- - груша
- - яловичина
- - молоко
- - яблука
- - свинина
- - апельсин
- - курятина
- - вишня
- - індичатина
- - чорнослив
- - кальмари
- - хурма
- - камбала
- - полуниця
- - креветки
- - волоські горіхи
- - хек
- - фісташки
- - тріска