29 січня - День пам’яті героїв Крут. Молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.  Поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі.

29 січня 1918 року на жертовному вогні в ім’я незалежності України згоріли триста молодих життів співаючи слова теперішнього Гімну: «Ще не вмерла Україна». Їхній подвиг став символом героїзму та відданості й водночас національної трагедії. Бій під Крутами став боєм за майбутнє України. У свідомості багатьох особливого значення він набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою.

Вони - студенти, курсанти, школярі - виявилися у своєму патріотизмові вище за класові інтереси і, коли постала потреба, без вагань віддали молоде життя в ім'я волі свого народу. В масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невеличка. Вона не є зразком військового мистецтва. Просто це - символ нескореного духу української нації. Це - пересторога тим, хто дотепер сподівається поставити українців на коліна.


Фото без опису