Сьогодні вся Україна і ми на території Глинянської ТГ вшановуємо память наших героїв, які 106 років тому, стали в нерівному бою з московською навалою на захист нашої молодої держави. Це Герої битви під Крутами – цвіт української нації.

В цій битві в складі захисників УНР під керівництвом сотника Аверкія Гончаренко брали участь чотири сотні юнацької школи ім. Б. Хмельницького, 1-ша сотня Студентського куреня Січових Стрільців також молоді студенти добровольці без жодного бойового досвіду. В нерівному бою, ціною власного життя вони на деякий час стримали більшовицьку армію, яка йшла на Київ.

Це дозволило керівництву держави виграти час та в подальшому укласти важливу угоду - Берестейський мирний договір , щоб зєднати українські землі та отримати допомогу Україні з боку Австро-Угорської та Німецької  імперій для звільнення від совєтської  окупації.

Не зрозумілу позицію в цих подіях приймає керівництво Центральної Ради. Володимир Винниченко не підтримував підписання цієї угоди  і робить гучні заяви про вихід з УЦР, чомусь вірить  в благі наміри  більшовицької влади і чомусь був переконаний, що УНР буде  в безпеці під  крилом Росії. Не бажає дослухатись до попереджень нашої військової еліти: Симона Петлюри, Павла Скоропадського та інших, про велику небезпеку більшовицької росії для молодої Української держави щодо збереження та негайного укріплення українського війська.

Тому боротьба за владу в середині держави, внутрішні чвари політиків та політиканів, різне бачення державотворення та устрою України, як держави. Саме це і багато інших чинників стало трагедією для першої незалежності України, яку молоді бійці під Крутами, відстоювали найбільшою ціною – ціною власного життя.

Памятаємо цей подвиг минулих років, сьогоднішніх воїнів-героїв, які боронять нашу незалежність. Робімо висновки щодо сьогодення.

Біля памятника Борцям за волю України в с. Куровичі настоятелем церкви Св. Миколая отцем Михайлом Коротницьким  відслужено молебень в память  про наших Героїв в присутності  жителів громади, старости Івана Маргітича, голови Глинянськлої ТГ Володимира Чорнописа.

Слава Україні!!! Слава Нації!!!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису