Фото без опису

Тема "ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД СПЛАТИ АДМІНІСТРАТИВНОГО ЗБОРУ ПРИ ДЕРЖАВНІЙ РЕЄСТРАЦІЇ ПРАВ".

🟢Сьогодні поговоримо не про всі випадки, а лише про деякі. Про всі випадки можна дізнатися зі ст.34 ⚖️Закону України "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

✅️Мова сьогодні піде про випадки сплати адміністративного збору 💴при державній реєстрації особами, які постраждали від російської агресії і мають зруйноване/знищене майно. У більшості випадків це особи, які мають статус внутрішньо переміщених, але є й інші, адже наш підлий сусід б'є по всій території України.

☝️Отже, відповідно до пп. 6-1 п.9 ст.34 зазначеного вище ⚖️Закону звільняються🚫 від сплати адміністративного збору💴 під час проведення державної реєстрації речових прав громадяни України, об’єкт нерухомого майна яких знищений внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України; а також під час проведення державної реєстрації припинення права власності у зв’язку зі знищенням об’єктів нерухомого майна та державної реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна, придбані (проінвестовані/профінансовані) з використанням житлового сертифіката на придбання об’єкта житлової нерухомості.

🔸️Дану норму доповнено цим пунктом згідно із Законом № 2923-IX від 23.02.2023.

Зверніть увагу на випадки, коли звільняються такі особи від сплати адміністративного збору:

✏️- під час проведення державної реєстрації припинення права власності у зв’язку зі знищенням об’єктів нерухомого майна;

✏️- державної реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна, придбані (проінвестовані/профінансовані) з використанням житлового сертифіката на придбання об’єкта житлової нерухомості.

⚠️Тобто, під час прийому документів📃 для припинення права власності у зв'язку зі знищенням об'єкта нерухомого майна необхідно розуміти причину руйнування такого об'єкта, адже якщо об'єкт зруйнований з інших причин, то ця норма не застосовується.

❗️У процесі здійснення державної реєстрації набуття права власності на майно, яке придбане за кошти за житловим сертифікатом слід встановити даний факт. Зазвичай це нотаріальна дія, що нотаріус самостійно встановлює при вчиненні правочину.