Фото без опису

До уваги громадян!!!!

Інспекція закликає не наражати себе на великі штрафи або позбавлення волі за спалювання сухої трави!

Щороку на весні починається сезон паління листя, сухої трави та інших рослинних решток. Люди, які палять суху траву, завжди переконані, що цим вони покращують врожайність. Це твердження – міф!

Коли спалюється сухостій, то гине вся мікрофлора, що зазвичай бере участь у важливих біологічних процесах. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. Крім цього, в середовище викидаються речовини, що виділяються в процесі горіння та є шкідливими (пестициди, радіонукліди, бензопірен, чадний газ), оскільки осідають у дихальних органах людини, блокуючи постачання кисню до тканин та спричинюючи онкологічні захворювання. Викиди шкідливих речовин в атмосферу у великій кількості призводять до виникнення парникового ефекту і, як наслідок, зміни клімату та глобального потепління.

Як бачимо на практиці дані діяння призводять до великої біди та завдають великої шкоди довкіллю і здоров’ю людини. Тому Державна екологічна інспекція у Львівській області вкотре наголошує та попереджає, що за спалювання сухої трави та листя передбачений штраф від 3060 до 6120 грн для громадян та від 15300 грн до 21420 грн на посадових осіб.

За ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, розмір штрафу становить від 6120 до 12240 гривень для громадян та від 21420 до 30600 грн на посадових осіб відповідно.

Крім цього, спалювання сухостою, сухої трави та чагарників під час воєнного стану може розцінюватися як акт диверсії відповідно до статті 113 “Диверсія” Кримінального кодексу України та карається від 15 років позбавлення волі до довічного ув'язнення.

Будьте свідомим, не ставайте вбивцями флори і фауни, особливо зараз, коли в нашій країна іде війна на винищення всього живого, і в цей час наші мужні захисники і захисниці боряться за будь-яке життя!

Фото без описуФото без описуФото без опису