З першого квітня зросли виплати, повязані зі сферою зайнятості

 

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» в Україні з 1 квітня 2024 року до 8 тис. грн зросла мінімальна заробітна плата. У зв’язку з цим змінилися деякі виплати, що стосуються сфери зайнятості, розмір яких повязаний з мінімальною зарплатою.

Передусім, до 12 тис. грн за місяць (1,5 розміру мінімальної заробітної плати) збільшився максимальний розмір заробітної плати для тих, хто бере участь у виконанні суспільно корисних робіт.

До 4 тис. грн (50% мінімальної зарплати) зріс розмір допомоги з часткового безробіття у розрахунку на одного найманого працівника або фізичної особи-підприємця.

Компенсація працедавцям витрат з оплати праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб під час дії воєнного стану з 1 квітня 2024 року становить 8 тис. грн (одна мінімальна зарплата). Вона виплачується упродовж трьох місяців з дня працевлаштування ВПО або шість місяців у разі забезпечення роботою вимушено переміщених осіб з інвалідністю.

Програмою компенсації витрат з оплати праці цьогоріч скористалися 112 суб’єктів господарської діяльності, які у період дії воєнного часу забезпечили роботою 127 переселенців та отримали 1,4 млн грн компенсації.

Розмір витрат з оплати праці, що відшкодовуються працедавцям за працевлаштування за скеруванням служби зайнятості переселенців з-поміж  безробітних, збільшився до 16 тис. грн (дві мінімальні зарплати).

Компенсація за забезпечення роботою осіб, котрі перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць (особи з інвалідністю, учасники бойових дій та ті, кому до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років), обмежується 8 тис. грн (одна мінімальна зарплата).

Компенсація за працевлаштування молоді з-поміж зареєстрованих безробітних (віком до 25 років – у котрих страховий стаж менший за 12 місяців; віком до 35 років – на перше робоче місце; звільнених зі строкової військової/альтернативної служби – на перше робоче місце) збільшилася до 4 тис. грн (50 відсотків мінімальної заробітної плати).

Компенсація за працевлаштування осіб, котрі перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць і мають додаткові гарантії у працевлаштуванні або перебувають на обліку більш як 6 місяців, підвищилася до 3520 грн (подвійний розмір єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування).

Нагадаємо, що загалом від початку цього року (станом на 01.04.2024) компенсаційними програмами у сфері зайнятості скористалися 482 працедавці Львівщини, які від обласної служби зайнятості отримали кошти на загальну суму 1,8 млн грн.

 

 

Від початку року ваучер на навчання отримали майже 700 жителів Львівщини

 

Найбільш затребуваними професіями або спеціальностями, за якими отримувачі ваучерів вирішили підвищити фаховий рівень, є:

•⁠ ⁠медсестринство (видано 120 ваучерів);

•⁠ ⁠дошкільна освіта (117);

•⁠ психологія (96);

•⁠ екстрений медичний технік (62);

•⁠ ⁠цивільна безпека (54);

•⁠ ⁠водій (47);

•⁠ ⁠кухар (30).

Ваучер надає право особі пройти навчання на підприємствах, що мають ліцензію про надання освітніх послуг, або в навчальних закладах за 124 напрямами (перелік –  тут http://surl.li/jgwxb). Його вартість – 30280 грн. Якщо ж плата за навчання більша, то людина або працедавець доплачує різницю самостійно.

Розраховувати на ваучер можуть:

•⁠  ⁠особи віком «45+» (до настання пенсії);

•⁠  ⁠ветерани, учасники бойових дій;

•⁠  вимушено переміщені особи працездатного віку;

•⁠  ⁠особи з інвалідністю;

•⁠ ⁠особи, котрі отримали поранення внаслідок військової агресії або повернулися з полону.

Для отримання ваучера на навчання необхідно:

•⁠ ⁠обрати спеціальність або професію, а також місце навчання: підприємство або заклад освіти (http://surl.li/vnhl);

•⁠ ⁠подати онлайн заяву (https://voucher.dcz.gov.ua) або звернутися до підрозділів ЛОЦЗ (адреси – http://surl.li/jpvpt) із заявою та документами (паспорт, ідентифікаційний номер, трудова книжка, документи про освіту).

Після отримання ваучера особа впродовж 90 днів повинна укласти договір про навчання із закладом освіти чи працедавцем.

 

 

На Львівщині майже 390 осіб з інвалідністю шукають свого працедавця

 

З метою пошуку роботи у першому кварталі цього року посередницькими послугами обласної служби зайнятості скористалися 896 осіб з інвалідністю, у тому числі 785 безробітних.

За скеруванням служби зайнятості у січні-березні п. р. працевлаштовано 165 клієнтів з обмеженою працездатністю, 81 особу залучено до професійного навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації, ще 675 краян цієї категорії охоплено профорієнтаційними послугами.

Станом на 01.04.2024 року допомоги у працевлаштуванні потребували 392 безробітних з інвалідністю. З них 50,0% (196 осіб) становили жінки, 14,3% (56 осіб) – молодь, 40,6% (159 осіб) – мешканці сільської місцевості..

Нагадаємо, торік запровадив програму компенсації працедавцям витрат за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю 1 та 11 групи. Її мета – посилити зацікавленість фірм і компаній до працевлаштування людей з інвалідністю, а також надати можливість обмежено придатним громадянам повернутися до трудової діяльності та соціалізуватися.

Згідно з урядовою ініціативою роботодавець, який забезпечив роботою особу з першою або другою групою інвалідності та під її потреби облаштував робоче місце, може отримати грошову компенсацію у сумі, що не перебільшує 106,5 тис. грн, за осіб з інвалідністю І групи та до 71 тис. грн – за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю ІІ групи. Компенсуються фактичні витрати за придбання меблів, поручнів та брусів, допоміжних засобів для позиціонування курсора та тактильних комп’ютерних дисплеїв, брайлівських клавіатур в портативних пристроїв, підйомних платформ для робочих місць тощо.

На Львівщині такою програмою скористалися 5 працедавців: три фізичні особи-підприємці, а також два товариства з обмеженою відповідальністю: «Медичний реабілітаційний центр «Модричі» та «КРАФТ ІНВЕСТ СЕРВІС».

Консультації щодо отримання компенсації за облаштування робочих місць осіб з інвалідністю можна отримати у підрозділах обласної служби зайнятості (адреси – http://surl.li/jpvpt), а також за тел. +380966825183. Подробиці –  тут http://surl.li/kqhrn.

 

Львівський обласний центр зайнятості