Проект «Соціальна згуртованість жінок з числа ВПО та місцевих жінок для адвокації»

реалізується у Львівській області: Белзька, Бісковицька, Глинянська, Новояричівська, Східницька громади.

 

Проект допоможе реалізувати на місцевому рівні національні програми та плани заходів, що направлені на захист прав людини, створення соціальної політики, миробудування та вирішення гуманітарної кризи, що спричинена військовою агресією Росії проти України. Проєкт реалізується у рамках проєкту «Жінки України: залучені, спроможні, незламні», що впроваджується організацією Пакт за підтримки Уряду Канади.

 

1-й етап – «Мобілізаційний» -контактування з громадами, підготовка листів виконано.

 

2-й етап реалізації проєкту ( термін виконання до 15.11.2022р.):

  • Відбір учасниць заходів проекту.

Відбір учасниць відбуватиметься наступним шляхом:

  • оголошення про запрошення до участі в проєкті у ЗМІ та соціальних мережах,

  • запрошення через органи місцевого самоврядування,

  • шляхом відвідування громад;

Критерій відбору учасниць: бажання самих учасниць вчитись та брати участь у суспільному житті громади, заповнення анкет, що надсилатимуться у соціальних мережах, запрошення через переговори телефоном та розмовою вживу. Планується залучити до 20 жінок ВПО з кожної приймаючої громади.

  • Проведення 5 зустрічей «Хто я сьогодні?» для жінок різного віку та різних соціальних груп з числа ВПО та числа місцевої громади. Кожен захід проводитиметься не більше 2х годин з кава-перервою для 20-25 осіб (50% місцевих жінок /50% жінок-ВПО). Час проведення та дату кожна громада буде вирішувати самостійно. Завдання зустрічі – налагодити контакти між місцевими жительками та жінками-ВПО для подальшої роботи над змінами у програмах та планах дій приймаючих громад.

Тема заходу «Я є лідерка і я можу». Завдання для обговорення: показати, що кожна жінка є лідеркою не тільки для родини, а й для свого власного розвитку. Налагодити комунікацію між жінками в громаді, почати обговорювати питання: Хто я в громаді, моя ідентифікація, що я очікую від громади, що я зробила і надалі готова робити в громаді і для громади?

Захід проводитимуть фасилітаторки, місцеві лідерки громад, які вже були на заході з фемінізму у червні-липні 2022 року.

Перед проведенням заходу фасилітаторки зустрінуться онлайн для планування заходу та отримають інструкції і рекомендації для його проведення.

Цей захід є підготовчим для наступного етапу проєкту. Захід проводитиме керівниця проєкту спільно із залученими експертками.

 

3-й етап реалізації проєкту ( термін виконання до 11.01.2023р.):

  • Проведення навчальних заходів «Голос жінок та дівчат у місцевих стратегіях, програмах та планах» для подальшого впровадження адвокаційного компоненту: розробки змін до документів місцевих громад: Статут, Стратегія, програми та плани дій соціального спрямування. Захід проводитиметься для жінок громади та ВПО, які були на першому заході та тих, які бажають надалі увійти до жіночих команд, які працюватимуть з документами місцевих громад: Статут, Стратегія, програми та плани дій соціального спрямування. Захід проводитиметься 4 години часу, у 5 громадах для 20 учасниць (ВПО та місцеві жінки/дівчата громади).

Під час заняття представлятимуться наступні теми: Шляхи співпраці з місцевою владою, які є інструменти? Як приймаються місцеві стратегії, програми та плани дій? (механізми формування і прийняття рішень у громадах). Що таке громадські ради, експертні групи, як вони працюють при органах самоврядування. Як створюються та затверджуються документи місцевого і як до них вносяться зміни. Всі учасниці отримають домашнє завдання ознайомитись з місцевими стратегіями та планами дій і проаналізувати з точки зору гендерної політики та прав жінок і запропонувати зміни або доповнення до цих документів.

Після заходу всі учасниці будуть мати час для домашнього завдання: аналіз ситуацій, виокремлення проблем в громаді для жінок та дівчат, ознайомлення з місцевими стратегіями, програмами та планами дій, бюджетним процесом для підтримки планів заходів та програм.

Цей захід буде підготовчим для наступного онлайн заходу.

Захід проводитиме керівниця проєкту спільно із залученими експертками та тренерками.

 

  • 5 онлайн заходів «Обговорення рекомендацій для змін/розробки нових програм і політик на місцевому рівні». Проводитимуться для учасниць попередніх тренінгів із залученням керівництва ОТГ та депутатів/ок. Мета заходу: навчитись аналізувати проблему та запропонувати конкретні заходи для місцевих громад з підтримки жінок.

На кожному із заходів учасниці представлятимуть свої аналізи документів, які вони розглядали (стратегія, статут, програми соціального напряму та плани дій до програм). Обговорюватимуться та вноситимуться пропозиції та проекти документів. Всі пропозиції будуть передані до розгляду на місцеву депутатську сесію і керівництву ОТГ. Під час заходу учасниці визначатимуться яким чином вони будуть подавати документи до Депутатського корпусу, які є процедури і чи хто з них готова подати заяву від себе від організації щоби увійти до складу громадської ради при ОТГ. Адвокаційний компонент передбачає звернення до депутатів місцевого рівня з конкретними пропозиціями до програм, планів дій соціального спрямування.

Дата реалізації заходу вирішуватиметься учасницями проекту в громаді. Захід проводитиме керівниця проєкту спільно із залученими експертками.

 

4й етап проєкту ( термін виконання до 12.02.2022р.):

Проведення заключного онлайн круглого столу з метою обговорення результатів проєкту та планування наступних кроків для захисту прав жінок. Кожна з учасниць різних громад зможе розповісти, що змінилося за цей час для неї, що вона зрозуміла, чи вдалося їй працювати з документами і що було важко чи легко. Одним із важливих питань буде: Які ваші наступні кроки? Які є інструменти підтримки жіночих громадських організацій. Які існують мережі та організації, що захищають права жінок. На цей захід запрошуватимуться представниці Львівського жіночого ХАБУ (Центр Жіночі перспективи м. Львів) для представлення досвіду роботи, можливості підтримки жіночих громадських організацій. Під час заходу учасниці зможуть вирішити чи входити їм як експерткам до консультативно-дорадчих органів, чи бути їм членкинями громадських організацій, чи створювати їм жіночу громадську організацію щоби їхній голос був представлений та почутий. Учасниці зможуть дискутувати та обговорювати питання, що їх цікавлять. Їм представлятимуть досвід роботи мереж та коаліцій, існуючих ресурсних сторінок в соціальних мережах і запропонують підключитись до різних існуючих груп жінок та їхніх мереж. Дати заходу визначатимуться спільно з лідерами та лідерками, учасницями та учасниками проєкту.

Тривалість проєкту 6 місяців (з вересня 2022 р)

 

Цільова група проекту: В рамках реалізації проекту залучатимуться вразливі категорії жінок та дівчат: сільські жінки так як проект реалізується в сільській місцевості та жінки ВПО різних цільових груп.

 

Назва заходу у межах проєкту

Кількісні результати

Якісні результати

1

5ть зустрічей «Хто я сьогодні?»

Візьмуться участь більше ніж 100 учасниць з числа ВПО та місцевих сільських жінок різного соціального статусу та вразливості

Більше познайомляться. Отримають знання з жіночого лідерства, приберуть елемент вигорання,

Налагоджені контакти,

Обговорені питання проживання в громаді.

2

Проведення навчальних заходів «Голос жінок та дівчат у місцевих стратегіях, програмах та планах».

Більше ніж 100 учасниць з числа ВПО та місцевих сільських жінок різного соціального статусу та вразливості

Отримають знання з інструментів співпраці з місцевою владою,

Що таке громадські організації,

Як створюються документи місцевого рівня, процес підтримки бюджетів. Що таке відстоювання прав жінок в документах місцевого рівня.

3

Онлайн заходи «Обговорення рекомендацій для змін/розробки нових програм і політик на місцевому рівні»

Більше 100 учасниць з числа ВПО та місцевих сільських жінок різного соціального статусу та вразливості

Учасниці вміють аналізувати проблеми громади, документи, що створюються в громаді, надають рекомендації для захисту прав жінок. Формулюють пропозиції. Подають листи, звернення, документи з пропозиціями до місцевих програм, планів дій соціального спрямування до органів місцевого самоврядування.

4

Заключний онлайн круглий стіл з метою обговорення результатів проекту та планування наступних кроків для захисту прав жінок.

Більше 100 учасниць з числа ВПО та місцевих сільських жінок різного соціального статусу та вразливості

Поділилися та отримали досвід з адвокаційної діяльності на місцевому рівні для захисту прав жінок, роботи громадських жіночих організацій.

Учасниці проекту

визначились щодо створення чи підтримки існуючих громадських організацій. Долучилися до жіночих мереж та соціальних сторінок із захисту прав жінок та дівчат.

Мають плани роботи на майбутнє.

 

 

Для звіту необхідно:

Списки учасниць, фотографії із заходів, оцінка та наявність оціночних анкет заходів. Записані матеріали з онлайн заходів, наявність пропозицій до місцевих документів: стратегія, статут, програми та плани заходів з місцевого рівня. Протоколи проведення депутатських засідань чи заходів органів місцевого самоврядування. Листи чи звернення до органів місцевого самоврядування. Звіт за результатами проєкту з аналітикою. Відгуки учасниць у формі листів чи у соціальних мережах. Наявна інформація на сайтах чи соцмережах громад та організацій.

 

ПРО НАШУ ОРГАНІЗАЦІЮ

Громадська організація «Сільські жінки України» Головною метою організації є захист прав жінок та дівчат у сільській місцевості, забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків в усіх сферах суспільного життя; сприяти розвитку громадянського суспільства для зменшення стереотипів по відношенню до ролі жінок у суспільстві на регіональному та місцевому рівні; сприяти залученню жінок та дівчат до управління справами громади, суспільства і держави.

 

 

Із радістю обговоримо ваші ідеї та пропозиції для кращої реалізації проєкту.

 

Всі фінансові витрати у межах проєкту покриватимуться нашою організацією.