Фото без опису

⚖️У Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству» від 05.12.2019 № 340-ІХ (далі-Закон) з’явився новий термін: 📃«поновлення договору оренди без вчинення письмового правочину». Відповідно до цього Закону главу 19 Земельного кодексу України доповнено статтею 126-1, яка передбачає, що договором оренди землі📜, договором про встановлення земельного сервітуту, договорами про надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб або для забудови може встановлюватися умова щодо поновлення ♻️таких договорів.

Умова щодо поновлення♻️ договору не може ❌️встановлюватися в договорі оренди землі, договорі про встановлення земельного сервітуту, договорах про надання права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб або для забудови щодо земельних ділянок державної та комунальної власності, крім випадків⚠️, якщо на таких земельних ділянках розташовані будівлі або споруди🏘, що перебувають у власності користувача або набувача права користування земельною ділянкою.

📌Якщо договір містить умову про його поновлення після закінчення строку📅, на який його укладено, цей договір📜 поновлюється♻️ на такий самий строк і на таких самих умовах. Поновленням договору вважається поновлення договору без вчинення сторонами договору письмового правочину про його поновлення, в разі відсутності заяви📋 однієї із сторін про виключення з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про поновлення договору. Вчинення інших дій сторонами договору для його поновлення не вимагається.

Сторона договору👨‍🦱, яка бажає скористатися правом відмови від поновлення ♻️договору не пізніш як за місяць ⌛️до дати закінчення дії такого договору, подає до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заяву📋 про виключення з цього реєстру💻 відомостей про поновлення договору.

У разі відсутності заяви про виключення з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про поновлення♻️ договору до дати📅 закінчення дії такого договору після настання відповідної дати 📅закінчення дії договору державна реєстрація речового права продовжується на той самий строк.

Хочу наголосити❗️, що дана норма Закону⚖️ застосовується виключно до земель приватного права, землі державної та комунальної форми власності ⛔️не підлягають поновленню без вчинення письмового правочину.

Для відмови від поновлення договору заявнику👨‍🦱 потрібно звернутися до ЦНАП/ державного реєстратора з примірником договору оренди📄, або сервітуту, або права користування, та повідомити адміністратора, реєстратора про намір виключити відомості про поновлення договору в ДРРП.

📢Після останнього оновлення ДРРП долучили тип заяви📋: заява про виключення з Державного реєстру прав відомостей про поновлення договору♻️, яка формується в реальному часі за допомогою програмного забезпечення📲 та не ☝️потребує написання заяви заявником.

Відповідно до ст.34 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» плату💴 за надання даної послуги не передбачено, тобто безкоштовно.

Реєстраційна дія проводиться в день подання заяви.

📌 Зверніть увагу, що дане поновлення застосовується виключно до тих договорів, які укладені/змінені після 16.07.2020 року та містять запис про поновлення в ДРРП.