З настанням сухої погоди, пожежі, пов’язані з горінням сухої трави та сміття, стають справжнім лихом для нашого району.

Глинянська міська рада попереджає про заборону розведення багать у лісових масивах і рекреаційних зонах (крім спеціально облаштованих місць та обладнаних територій зеленого відпочинку), а також випалювання стерні, сухої рослинності і сміття на землях лісового фонду, торфовищах, сільськогосподарських угіддях, лісосмугах, заплавах річок та вздовж доріг.              

Відповідно до Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 10.04.2006 № 105, на об’єктах благоустрою зеленого  господарства, зокрема забороняється:       

вивозити і звалювати в не відведених для цього місцях відходи, сміття, траву, гілки, деревину, сніг, листя тощо;                                                 

спалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки.                                        Спалювати листя категорично забороняється.                             

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали) (Правила пожежної безпеки в лісах України, затверджені  наказом Державного комітету лісового господарства України від 27.12.2004 № 278).                                                                                  

Відповідно до статей 77 та 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення, штраф за порушення вимог пожежної безпеки в лісах становить від 90 до 270 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1530 грн до 4590 грн), а за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із природною рослинністю або її залишків та опалого листя на земельних ділянках, у смугах біля автомобільних доріг та у парках тягне за собою штраф у розмірі від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн до 6120 грн).                                                                                  

Відповідно до статей 241 та 245 Кримінального кодексу України, згідно з якими штрафи за забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров’я людей або для довкілля речовинами становлять від 1800 до 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 30600 грн. до 61200 грн.) або караються обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого. За знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також сухих дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом штраф становить від 5400 до 9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 91800 грн до 153 000 грн).        

Закликаємо мешканців громади дотримуватись правил пожежної безпеки, відмовитись від спалювання сміття й рослинних залишків!           

Не завдавайте шкоди здоров’ю людей і довкіллю! Якщо Ви помітили займання в лісах, на торфовищах, відкритих територіях поблизу будівель, негайно телефонуйте за номером 101.Фото без опису