З приходом сонячних, теплих днів розпочинається активність кліщів. Весняний пік активності цих ектопаразитів спостерігається з кінця квітня по середину червня. Другий пік активності припадає на початок осені - з вересня до середини жовтня.                                                                                             

Так, в останні роки набула актуальності хвороба Лайма, або іксодовий кліщовий бореліоз. Дане інфекційне захворювання має поетапний перебіг. Інкубаційний період коливається від кількох днів до кількох тижнів, але зустрічаються окремі випадки, коли він сягає 6 місяців. Першою ознакою хвороби є кільцева мігруюча еритема, з часом виникають проблеми із серцево-судинною, центральною нервовою системами, або ураженням опорно-рухового апарату, зокрема, суглобів. Окрім того, хвороба Лайма може мати безеритемний перебіг та супроводжується підвищенням температури, загальною слабкістю, головним болем, міальгіями тощо. Як правило, зараження людини відбувається при укусі кліщем, але відомі випадки зараження при вживанні молочних продуктів, що не пройшли термічної обробки.                                                                 

Небезпечними можуть стати вірус кліщового енцефаліту та вірус Кримської-Конго геморагічної гарячки. Кліщовий вірусний енцефаліт – гостре вірусне захворювання ознаками якого є лихоманка, інтоксикація, підвищення температури до 38-39оС, нудота, блювота; можливий біль у м’язах в ділянці шиї і лопаток, спинно-поперековій ділянці і кінцівках. Характерними для вірусного кліщового енцефаліту є виражені та стійкі неврологічні симптоми. Інфікування відбувається при укусі кліщем, а також аліментарним шляхом – при вживанні сирого молока.  Кримська-Конго геморагічна гарячка супроводжується підвищенням температури, міальгіями, запамороченням, болями в шиї, спині або попереку, головним болем, запаленням очей, фотофобією, діареєю, блювотою, болем в ділянці живота, болем у горлі тощо. Інкубаційний період від одного до 13 днів. Передача вірусу до людини відбувається при укусах кліщами, або при контакті з інфікованими кров’ю та тканинами тварин під час або після забою.                                                                                      

Сезон активності кліщів триває, тому нагадуємо, що робити, якщо виявили кліща на тілі!           

Одразу зверніться до лікаря, якщо є така можливість. У травмпункті вам допоможуть витягнути кліща і проконсультують щодо подальших дій.                                                            

Якщо поблизу немає лікаря, видаліть кліща самостійно:                                                                      

🔸За допомогою “кліщосмика" – спеціального пристрою для видалення кліщів, що продається у ветеринарних аптеках. Притисніть пристрій до шкіри, підсуньте під кліща, акуратно розхитайте кліща з боку в бік (адже хоботок міцно тримається в ранці), а тоді повільно викрутіть (крутити можна в будь-який бік: і  "за" годинниковою стрілкою, і "проти" неї).                                                  

🔸Якщо такого пристрою немає, зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, або пінцетом чи петлею з нитки. Витягайте кліща поволі - без ривків. Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть його рештки стерильною голкою.                                    

🔸Після видалення кліща ранку змастіть антисептиком, а руки вимийте з милом.                          

🔸Протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, - негайно зверніться до лікаря!                                                                                                                                        

Коли кліщі найбільш активні? Як уберегтись від укусу кліща? Які правила самоперевірки після прогулянки? Читайте на сайті: https://bit.ly/3Nhf8qA

Фото без описуФото без опису